ПР МЕНАЏЕР

Структура курса :

Модули / јединице

Назив

Часова

1

Увод у ПР ( појам тржишта, зависност понуда-тражња,понашање купца, конкуренција, информација)

10

2

Концепт интег. маркетинга

20

3

Стратешко планирање

20

4

Врста комуникације

10

5

Публиц релатион(КYС,ЦСР..)

20

УКУПНО

80

Увод у ПР ( појам тржишта, зависност понуда-тражња,понашање купца, конкуренција, информација)

- појам и дефиниција финансијског тржишта 1 час

- подсистеми финансијског тржишта ( тржиште капитала, тржиште новца, девизно тржиште) 1 час

- механизам понуде/тражње новца и капитала 1 час

- куповна моћ и понашање купаца 1 час

-механизам конкуренције и консалтинг – 2 часа

-пласирање информација и значај информација 2 часа

Концепт интег. маркетинга

-појам и дефиниција маркетинга 1 час

-врсте маркетинга 1 час

- маркетинг микс 2 часа

-компоненте маркетинга ( производ, цена, дистрибуција и промоција) 8 часа

- концепт интегралног маркетинга 4 часа

-интегрални маркетинг и комуникација 6 часа

Стратешко планирање

- појам и дефиниција стратешког планирања 2 часа

- увод у стратешко планирање 2 часа

- одређивање кључних актера у стратешком планирању 2 часа

- одређивање визије и мисије у стратешком планирању 2 часа

-операционализација варијабли у стратешком планирању 4 часа

- одређивање циљева 4 часа

- израда акционих планова 4 часа

Врста комуникације

- појам и дефиниције комуникације 1 час

-врсте комуникације 2 часа

-средства комуникације 2 часа

- врсте медија у комуникацији 1 час

- израда стратегије комуникације 4 часа

Public relation(KYS,CSR..)

- појам и дефиниције односа са јавношћу 2 часа

- области деловања односа са јавношћу 4 часа

- улога медија у односима са јавношћу 2 часа

- вештине и технике које се користе у односима са јавношћу 4 часа

-појам корпоративне комуникације 4 часа

- израда стратегије комуникације у оквиру односа са јавношћу 4 часа

Опис посла:

Углед и успех неке организације између осталог зависи од тога колико је она позната јавности и у коликој мери јавност подупире њене циљеве и политику. Зато се менаџмент организација све чешће ослањану на стручњаке за односе с јавношћу.

Посао стручњака за односе са јавношћу, ПР менаџера, је да представља организацију, одржава добре односе с јавношћу и подиже укупне пословне ефекте и имиџ компаније. Да би успешно одговорио на захтеве свог радног места, ПР менаџер мора да оствари сарадњу са свим средствима јавног информисања и да користе и друга средства комуницирања- плакате, летке, трибине, слање обавештења на индивидуалне адресе...

ПР менаџер се бави истраживањем ставова и потреба одређене циљне групе и резултате износи, пре свега, руководству свог предузећа. Резултате својих истраживања у виду саопштења, ПР менаџер шаље средствима јавног информисања. Медији та обавештење пласирају у облику текста или само као информацију. Поред писања обавештења за јавност, ПР менаџери се баве и организовањем јавних наступа оних које желе да представе. То може бити низ трибина, конференција за новинаре и сл. Често су задужени да организујуј јавни наступ менаџера своје компаније и да припреме говорника за јавни наступ. ПР менаџери планирају и наручују рекламне спотове, прате њихово објављивање, а затим у неким случајевима наручују и истраживање да би проверили њихов ефекат.Уско сарађују са маркетинг сектором, стручњацима задуженим за економску пропаганду и са менаџерима компаније.

Пр менаџер треба да организује комуникацију са окружењем и да гради поверење засновано на истини и сарадњи са новинарима. Он је потреба великих фирми које чине све да њихов посао и позитиван имиџ заштите постављајући правила понашања, која ће негативне догађаје свести на минимум. У кризним ситуацијама, сви посебно траже стручњаке и специјалисте за публиц релатионс, „спиновање“ или поправљање већ начињене штете.

Иако у редовима све популарније ПР професије има припадника оба пола, утисак је да у њој преовладавају жене.Одговр можемо потражити у израженој женској комуникативности и женском шарму.

Пожељне квалификације и особине:

ПР менаџери морају бити добри оратори, посебно вешти и у писаној комуникацији. Морају лако и са лакоћом комуницирати са људима и добро познавати и разумети међуљудске односе. ПР менаџер мора поседује знање из области савременог пословања, преговарања у уговарања и да зна да комуницира на свим нивоима. Ова позиција захтева факултетко образовање, висок ниво познавања страног језика. Ова позиција захтева добре познаваоце класичног маркетинга, комуникологије, психологије комуникација, медија, социјалне психологије, социологије, истраживања јавног мњења, пословног бонтона, протокола, културе облачења, дизајна и многих других дисциплина.

Радни услови:

ПР менаџери, у идеални условима, сами планирају своје радно време. У земљама где је ова професија развијена, раде знатно више од осталих запослених, јер њихово радно време укључује бројна путовања, вечерње изласке и сличне активности. Ово је релативно ново занимање у Србији, али се у смисли услова и темпа рада ближи условима које имају ПР менаџери у земљама где је ова професија много развијенија.

Оспособљавање и запошљавање:

Код нас не постоји посебна школа и факултет за ПР менаџере. Пракса показује да се на овом подручју најчешће запошљавању новинари. ПР менаџери блиско сарађују са маркетинг сектором и осталим стручњацима на подручју економске пропаганде. Због тога се за ово занимање често одлучују и особе које заврше економски факултет (маркетинг смер). У принципу, важно је да особа буде високо образована, да буде посебно елоквентна, да на најбољи могући начин представља своју организацију, да буде сналажљива и да нема проблем са јавним наступом. При запошљавању битно је и знање енглеског језика и рада на рачунару. У Србији није лоша понуда посла за ПР менаџере, а такође ни тражња за послом од стране кандидата.

У вискоко развијеним земљама ПР менаџери су специјализовани за одређене области – здравство, финансије банкарство, ИТ...Процес стручног оспособљавања ПР менаџера је код нас тек почео па тражња за специјализованим менаџерима још није довољно развијена.

Календар Дешавања
Мај 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Новости

Бесплатна обука

хттпс://мојпортфолио.насаскола.рс/индеx.пхп?р=сите%2Фпријава_обука

Прочитај више


Академија Филиповић у доба корона вируса

22.04.2020.г.

Ситуација у којој смо се изненада и неприпремљени нашли, погодила нас је као и све људе широм планете. Од самог почетка најважније је сачувати здравље, духовно и телесно, као и све остало што наш живот чини једном целином ( породица, образовање, економија, привреда..)

Прочитај вишеInforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Internet prodavnica IT opreme