Предности интерактивне наставе

Предности интерактивне наставе

Традиционални облик наставе, у коме је предавање централни део процеса, замењује се ефикаснијим облицима учења. Једно од мултимедијалних дидактичких средстава је преносива интерактивна табла FBIWB 2700, уз употребу образовних презентационих софтвера MozaBook и MozaWeb.

У традиционалној настави најзаступљенији је фронтални облик рада с наглашеном предавачком функцијом наставника, што не оставља довољно простора за интеракцију ученика, нити времена за самосталне активности у функцији бољег усвајања наставних садржаја.

Истраживања показују да употреба информационих технологија и образовних софтвера омогућава бољу контролу и управљање процесом наставе и учења, путем сталне повратне везе која има јаку подстицајну и мотивациону улогу. Њихова употреба погодује развоју апстрактног мишљења и омогућава планско напредовање у процесу стицања знања.

Преносива интерактивна табла FBIWB 2700

Преносива интерактивна табла је мултимедијално дидактичко средство које обједињује рачунар, пројектор и пројекциону површину у један уређај. Због своје лаке преносивости, она пружа могућност да сваку просторију претвори у мултимедијалну учионицу. Овај систем омогућава да било која површина у учионици, било да је реч о белој табли или зиду, постане велика осетљива интерактивна површина. FBIWB 2700 се састоји од интерактивног уређаја, електронске оловке и презентера и омогућава интеракцију на пројектованој површини.

Преносива интерактивна табла FBIWB 2700 је уређај малих димензија, а невероватно великих могућности. Број један је на тржишту у својој категорији и има функционалну примену у настави. Користи се за реализацију наставног градива, извођење различитих симулација и тестирања ученика, видео‑презентација, извештаја, војне обуке, за обуке у ауто‑школама, образовање и часове на даљину, за учење страних језика, медицинске консултације и слично. Интерактивна табла FBIWB 2700 припада високој технологији, једноставна је за употребу и калибрацију. Одликују је једноставност монтаже, преносивост и висок степен прецизности. Користи се на свим врстама пројекционих подлога (бела табла, зид, пројекционо платно итд.). Због своје лаке монтаже и калибрације не захтева висок ниво информатичке писмености. Ради по принципу инфрацрвеног позиционирања, као и велики број других интерактивних табли. Активна радна површина је до 150 инча, а резолуција 5000×4000. Повезује се с рачунаром помоћу USB прикључка и подржава оперативне системе од Windows‑a XP/2003/Vista/Win7 и надаље. После стартовања базичне софтверске подршке која омогућава рад система, може се користити било који софтвер. Због својих перформанси, идеална је за примену у школи јер сваку учионицу може врло брзо да претвори у мултимедијално окружење.

Примена овог модела интерактивне табле може у великој мери да унапреди квалитет наставе јер се постижу већа мотивација и активнија улога ученика на часу. Омогућава јак визуелни доживљај и ангажовање свих чула у процесу стицања нових знања и развоја креативности. Може се користити у свим наставним предметима, за презентовање припремљених садржаја, интерактивних презентација које садрже текст, слике, анимације, аудио и видео елементе, као и за проверавање стечених вештина. Омогућава приказ видео‑записа различитих формата и фотографија у високој резолуцији и уређивање докумената применом различитих софтверских апликација.

Својим карактеристикама она, између осталог, омогућава уређивање докумената на лицу места применом различитих софтверских апликација. Коришћење интерактивне табле има јак визуелни ефекат и помаже бржем и једноставнијем схватању као и једноставнијем памћењу информација. Наставник се више оријентише на стандарде постигнућа ученика и самим тим помаже им да напредују у складу са сопственим темпом развоја и развојним потребама. Позитивне стране коришћења интерактивне табле у раду на часу су: обезбеђивање дуготрајније пажње ученика, подстицање на учење и развијање умних и других способности, олакшавање примене интерактивних вежби, више могућности за интеракцију и дискусију у разреду. Преносива интерактивна табла пружа могућности за вишеструку употребу једног наставног материјала.

Образовни презентациони софтвери MozaBook и MozaWeb

Последњих година све више се ради на усавршавању и осавремењивању наставног процеса на свим нивоима образовања. Један од најкомплекснијих и најефикаснијих путева, уз уважавање методичких и дидактичких принципа, јесте употреба образовних софтвера. Софтверски модели воде ка унапређењу процеса наставе, ефекаснијем учењу и памћењу код ученика, као и примени новостечених знања у свакодневним животним ситуацијама.

MozaBook и MozaWeb најсавременији су образовни презентациони софтвери и платформе за учење данас у свету. Они дају могућност наставницима да за кратко време направе спектакуларне презентације, користећи базу од преко хиљаду 3Д модела, аудио‑визуелних записа, илустрација, симулација, експеримената и паметних алата. Занимљиви интерактивни садржаји и уграђене апликације за развој вештина доприносе лакшој и бољој обради наставног градива. Израђени су на основу истраживања потребе наставника да користе софтвер који је: флексибилан, свестран, вишејезичан, мултикултуралан, једноставан за руковање и са израженом социјалном функцијом. На основу тога може се рећи да су MozaBook и MozaWeb презентациони софтвери који по свом квалитету, садржајима и перформансама умногоме одскачу од одсталих образовних софтвера тог типа. Једнако се могу користити на интерактивној табли, као и на обичном рачунару. Кориснички интерфејс интелигентно се прилагођава параметрима употребљеног алата. Уграђене апликације, образовни видео‑снимци, интерактивни 3Д модели и њихове нарације доступни су на 24 светска језика. Има изражену социјалну улогу јер се садржаји електронских уџбеника, свезака и радних листова могу поделити како на нивоу школе, тако и са свима онима који користе ове софтвере. Помоћу ових софтвера можете било који документ у PDF или PPT формату претворити у дигиталне публикације, које касније можете да користите на интерактиван начин и допуњујете сликама, образовним видео‑снимцима, интерактивним 3Д моделима и задацима. Једном коришћена презентација може се употребљавати више пута и по потреби мењати, при чему и не треба посебно напомињати уштеду штампаног материјала и ресурса.

Софтвери дозвољавају и постављање задатака и учења на даљину. Пружају могућност тематског планирања или корелације већег броја предмета и области у једној наставној теми и одговарају свим наставним предметима и областима. Могу да се користе и као помоћна средства у настави јер путем игрица и паметних алата омогућавају деци с развојним потешкоћама савладавање одређених вештина које су неопходне за самостални живот. Ученицима школског узраста помажу у развијању радних навика, самосталности, меморије, маште, способности увиђања, решавања проблема и стваралачког потенцијала. Наставник веома једноставно на крају сваког часа може путем интерактивних тестова да провери ниво стеченог знања и наученог градива. Рад са овим софтверима конципиран је као надоградња теоријског и енциклопедијског школског знања, повезујући их са стварним животом.

Информационо‑комуникационе технологије постале су саставни део наших живота и образовања. Због тога образовне установе пролазе кроз велике промене. Савремена настава тешко се може замислити без употребе мултимедијалних дидактичких средстава.

Њихова примена омогућава лакше разумевање и савладавање наставног градива, а употреба мултимедијалних дидактичких средстава, као што су интерактивна табла FBIWB 2700 и образовни софтвери MozaBook и MozaWeb, олакшавају путеве стицања знања и мишљења. Оваква настава оставља наставнику више простора за васпитни рад, иновацију и праћење индивидуалних постигнућа ученика.

www.akademijafilipovic.com

Мсц. оец. Братислав Филиповић, дипл. педагог Бојан Грујић

(Објављено у PC#241)

Календар Дешавања
Август 2019
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новости

Радна посета Републици Српској

Републички педагошки завод Републике Српске упутио је позив директорима школа да присуствују предавањима Академије Филиповић из Јагодине на тенму "Иновативна образовна рјешења и нове технологије за будућност"


Прочитај више


Важно ОБАВЕШТЕЊЕ за учеснике Првог фестивала младих песника и илустратора ,,Ја стихом, а ти сликом“

ПРВИ ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ ПЕСНИКА И ИЛУСТРАТОРА ,,ЈА СТИХОМ, А ТИ СЛИКОМ


Прочитај више


Inforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Internet prodavnica IT opreme